Idag har vi förbrukat jordens naturresurser

Publicerad 2019-07-29

Idag, 29/7, infaller Overshoot Day. Det innebär att jordens förnybara resurser är förbrukade för år 2019. Global Footprint Network räknar varje år ut vilken dag på året denna infaller och i år sker detta ännu tidigare än vanligtvis.

På dagens datum förbrukas med andra ord resurser för 1,7 jordklot. Uträkningen görs på vårt sammanlagda ekologiska fottryck och räknar ut ytan som behövs för att producera naturresurerna som används samt bearbeta vårt avfall. I uträkningen ingår även jordens biokapacitet, det vill säga hur mycket av resurserna som naturligt kan återskapas. Jordens resurser täcker inte den konsumtion som sker idag. Vår överkonsumtion tillsammans med annat icke hållbart agerande tär på klimatet och dagens datum är en av många representationer på det. Exempel på aktiviteter som förbrukar onaturligt mycket resurser är transport- och livsmedelindustrin.

Att Overshoot Day inträffar ovanligt tidigt i år är ytterligare ett bevis på att det behöver ske en förändring och att det vi gör idag tyvärr inte räcker. Det är dags att vi alla börjar agera för att tillsammans stoppa det som går oss till möte. Detta kan Du göra: Handla mer hållbart, äta bättre kött (och framför allt mindre), prioritera kollektivt framför resor med egen bil, stötta olika miljöorganisationer, spara och investera klimatsmart samt trycka på politikerna att en förändring måste ske. Gör din röst hörd!